The Refreshments / Highways & Byways

1. Highways & Byways
2. Wish It Was Me
3. The One You Love
4. Rock´n´Roll Bitch
5. Far Away Man
6. El Camino
7. Delicate Flower
8. Burning To The Core
9. Continental
10. Fooled By Love
11. Black & White
12. Twice As Nice


Med risk för att vara tjatiga ber vi att få påminna om följande:

• Över en halv miljon sålda skivor
• Tolv guld- och två platinaplattor
• Mer än 3 400 spelningar

Det är förstås The Refreshments vi talar om, bandet som sedan starten 1989 har gjutit nytt liv i klassisk rock'n'roll på ett sätt som inget annat band i Skandinavien - eller vågar man säga Europa?

Nya albumet "Highways And Byways" är det elfte i ordningen (om man undantar tre julalbum och ett gäng live- och samlingsplattor) och det andra på raken med "nye" gitarristen Jonas Göransson (jaja, vi vet att han kom med redan 2010, men Ron Wood var den nye gitarristen i Stones i minst 20 år). Jonas har gjort en redan vattentät laguppställning ännu tajtare: besättningen med Joakim Arnell (sång/bas), Micke Finell (sax/sång/gitarr), Mats Forsberg (trummor) och Johan "J.B" Blohm (piano/sång) kan som bekant rulla igång ett grymt sväng även om de skulle spela "Gubben Noak".

"It's gotta be both rock and roll", sjöng bandet i sin programförklaring från debutalbumet 1995. På "Highways And Byways" rockar det hårdare än någonsin. Om "Rock'n'roll Bitch" är en hyfsat nutida rocker (ordet "nutida" betyder i det här sammanhanget någonstans i mitten av 70-talet), så är "Burning To The Core" och avslutande "Twice As Nice" kompromisslösa rock'n'roll-röjare med febrig 50-talskänsla.

Bara i dessa tre låtar känns det som om ett antal viktiga trådar i bandets historia tvinnas ihop: London (som i Rockpile), New Orleans (som i Fats Domino) och Memphis (som i Elvis tidiga rockabilly-inspelningar). Men inte nog med det; bandets besök på SXSW-festivalen i Austin förra våren inspirerade dessutom till ett antal sköna utflykter i texmex-land. De två bensinslukande bilhyllningarna "El Camino" och "Continental" hade inte skämts för sig på Sir Douglas Quintets repertoar.

Och osannolikt nog lyckas låtskrivaren, sångaren och basisten Joakim Arnell än en gång skriva ett knippe låtar som på något sätt får en att tro att man har svischat tillbaka till en bar med en jukebox någonstans i skarven mellan 1957 och 1958. Tre av låtarna är specialskrivna för att pianisten och boogievirtuosen Johan "JB" Blohm ska kunna briljera med varianter på sitt specialgebit: sorgsna och Jerry Lee Lewis-liknande countryrocklåtar som får vuxna män och kvinnor att fälla en tår i glaset vid bardisken.

"Wish It Was Me", "The One You Love" och "Delicate Flower" är poplåtar av det där buggvänliga snittet som förklarar varför dansbandspubliken har omfamnat bandet i mer än 20 år. Kanske är The Refreshments också en del av förklaringen till varför allt fler rockabillyakter har dykt upp på dansbandsscenen de senaste åren…

Nämnas bör också "Fooled By Love", en låt som Joakim själv trodde skulle ligga en bit utanför The Refreshments radar. "Den kändes lite naken och udda för att vara en typisk Refreshments-låt, så jag trodde nog att den skulle sållas bort på vägen. Men istället blev den något av en favoritlåt på plattan – den perfekta motpolen till rådraget i 'Rock'n'roll Bitch'", säger upphovsmannen själv.

Men det är inte bara låtarna som gör att "Highways And Byways" låter lite tuffare. Även soundmässigt har bandet fått ett lyft i form av ljudteknikern Roberth Ekholm, som sedan något år sköter bandets liveljud. "Roberth var en X-faktor som vi slängde in för att röra om lite och hetta till det hela lite i studion. Det blev precis som vi hoppades; lite tyngre, råare och tuffare", menar Joakim.

"Highways And Byways" är helt enkelt The Refreshments när de är som bäst. Vilket betyder att det är svensk rock'n'roll när det är som bäst. Om det räcker.

/2/

Refresh your memory (detta har hänt):

- Bandet debuterar med "Both Rock'n'Roll" 1995 och följer upp med "Trouble Boys" 1997. Båda produceras av Rockpile-gitarristen Billy Bremner, som blir så såld på musiken att han flyttar till Sverige och blir fast medlem i några år.

- Liveplattan "A Pile Of Rock - Live" fångar en turné som kompband till Dave Edmunds, en första klassens partyplatta som under 2002 släpps även i USA.

- "Are You Ready" (1999) ger The Refreshments deras dittills största hit - "Miss You Miss Belinda" - som Barbados snabbt norpar, gör till en massiv hit på svenska och får en Grammis för.

- "Musical Fun For Everyone" (2000) och "Real Songs On Real Instruments" (2001) är övertygande bevis för att inget är så tajt att det inte kan bli tajtare. Den sistnämnda innehåller bandets dittills största radiohit, "One Dance, One Rose, One Kiss". Den 20 spår starka samlingsplattan "Here We Are - Best Of The Refreshments" kommer på hösten 2001.

- 2003 resulterar i två nya album – sjätte studioplattan "On The Rocks" och julgiganten "Rock 'n Roll X-mas". Guld och etta på försäljningslistan i december 2003 för den förra, platina för den senare. The hits just keep on coming…

- 2004 kommer sjunde studioplattan "Easy To Pick Up, Hard To Put Down", som under 2005 kammar hem ännu en guldskiva. Samma år solodebuterar Johan "JB" Blohm med kritikerrosade albumet "Reconsider Me". Under sommaren turnerar Refreshments med Smokie och Status Quo. Innan de är klara har de bl a knäckt publikrekordet på Dalhalla. I december 2005 är det så dags för ännu en uppskattad "Rock 'n Roll X-mas"-turné tillsammans med Eva Eastwood och Geraint Watkins.

- Våren 2006 följer bandet upp det grammisnominerade och guldsäljande albumet "24-7" med en klubbturné samt en fullbokad sommarturné, varav ett tiotal spelningar tillsammans med Status Quo. Och på hösten summerar de 17 år som Sveriges hårdast arbetande rock'n'roll-band med mer än 3 000 spelningar under bältet. Samlingsplattan "It's Gotta Be Both Rock And Roll" säljer guld på bara några veckor under årets sista månader.

- I november och december 2007 är det åter dags för The Refreshments att värma upp helgstämningen genom att ge sig ut på julturnén "Rock 'n' Roll X-mas Show". Som vanligt har de celebert sällskap – eller vad sägs om countrypickingfenomenet Albert Lee, sångerskan/pianisten Linda Gail Lewis och Annie Marie Dolan (kör). Bandets andra julskiva "Christmas Spirits" innehåller 14 hårt rockande och bitterljuva julhälsningar som säljer guld.

- Under 2008 bestämmer sig bandet för att göra en renodlad coverplatta som en hyllning till sina musikaliska rötter – en platta där nästan varje låt har varit en miljonsäljare eller etta på Billboards Hot 100 eller R&B-lista.

"The Refreshments Jukebox – Refreshing Classics" säljer guld. Plattan innehåller 15 låtar, där välkända klassiker som Fats Domino's "The Fat Man" och Chuck Berry's "I'm Talking About You" ställs bredvid mer obskyra låtar som Little Bob & The Lollipops "I Got Loaded" och Danny Wolfe's "Pucker Paint". Skivan ges självklart ut på vinyl. Live-dvd:n "Refreshments Jukebox - Refreshing Hits & Classics" ges ut på hösten.

Årets "Rock'n'Roll X-mas"-turné gästas av blues/rock-stjärnorna Louise Hoffsten och Sven Zetterberg.

- 2009 fyller The Refreshments 20 år och kickar igång jubileumsåret med nya albumet "A Band's Gotta Do What A Band's Gotta Do", som blir ännu en listtoppare i Sverige. "Jag började tänka på tiden som hade gått sedan vi startade bandet hösten 1989 och texten blev en summering av vad vi gjort sedan dess", säger Arnell. På sommaren turnerar de åter med Status Quo och gästar Alan Jackson vid hans enda spelning i Sverige. Eva Eastwood och Gil Edwards är gästartister under årets upplaga av "Rock'n'Roll X-mas".

På hösten 2009 ges en samlingsbox med 8 cd ut och bandet firar med en jubileumskonsert på Centralcaféet i Gävle. Året därpå kommer "Christmas Wishes – The Best Of Rock´n´Roll X-Mas", med bandets bästa jullåtar plus fem nyskrivna julrockare. Våren 2011 gör bandet succé på SXSW-festivalen i Austin, Texas, vilket några månader senare följs upp med bandets tionde album, "Ridin' Along With The Refreshments" (jul-, live- och samlingsplattor oräknade). Våren 2012 är vi framme vid "Highways And Byways" och ett nytt spännande kapitel i bandets historia. Fortsättning följer…