Johan "JB" Blohm / Reconsider Me.

1. I Wonder In Whos Arms
2. Far From Over You
3. What Do You Know About Love
4. Rose Garden
5. Bottom Line
6. Reconsider Me
7. Mr. Record Man
8. On The Rocks
9. Down To My Last
10. Sunday Morning Christian
11. As Long As I Live
12. Head Over Heels
13. As Lovers Do
14. Rock'n'roll Heart
15. J.b's Boogie

Efter många år som en av Sveriges bäst bevarade hemligheter tar The Refreshments boogierullande pianist Johan Blohm sin rättmätiga plats i strålkastarljuset. Fem års tjänstgöring i The Refreshments har redan övertygat alla vänner av roots-musik om att han har få övermän i konsten att tämja de svartvita tangenterna. Nu är det dags att bjuda resten av befolkningen på party.

Med solodebuten "Reconsider Me" sparkar Johan Blohm undan pianostolen, drar några tag med stålkammen genom håret, spänner en manisk blick i publiken, sätter eld på pianot och…och, nej – det där var grejer som den eldfängde Jerry Lee Lewis pysslade med en gång i tiden. Johan Blohm är en kolugn svensk. Så varför börjar alla lyriskt prata om "Sveriges Jerry Lee" när de hör honom?

För att söka svaret får man gå tillbaka till vaggan, som gungade i takt med pappas rock'n'roll- och countryfavoriter: Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Charlie Rich och så vidare. När Johan var sju år fick familjen ett gammalt piano av en släkting. Några minuter senare hade han lekt fram "Green Green Grass Of Home" med högerhanden – och resten är som det brukar heta historia. Sedan dess har han blandat rock'n'roll, country och boogie-woogie till en personlig musikstil som han leker fram med ett närmast självklart sväng.

Johan är så mycket rock'n'roll man kan bli när man växer upp i Sverige under tidigt 70-tal. Han har spelat ihop med musiklegender som D.J Fontana, Sleepy La Beef,
Ray Sharpe, Al Ferrier och Stan Kessler. Han har festat med Jerry Lee Lewis (och överlevt att berätta om det). Han har visat en imponerad James Burton sina patenterade boogiegångar. Och hemma i garaget står både en Ford Thunderbird och en Pontiac Trans Am. Kort sagt, JB har ett "rock'n'roll heart". Rätta virket, helt enkelt.

Hans stil är en skön blandning av all musik han älskat och tagit intryck av genom åren - Gram Parsons, Merle Haggard, Jerry Lee Lewis, Hank Williams, Amos Milburn, Albert Ammons med många fler. Country med rockkänsla eller tvärtom.

1999 kom Johan i kontakt med Joakim Arnell i The Refreshments, som blev eld och lågor och året därpå erbjöd Johan platsen som permanent medlem i bandet. På Refreshments-plattorna har han stuckit ut med sköna solonummer via Joakims specialskrivna låtar, men det är först nu Johan känner sig musikaliskt mogen att ta steget ut på egen hand.

Den första singeln från "Reconsider Me" är Johans suveräna nyinspelning av Joe Souths "Rose Garden", en av världens genom tiderna största radiohits - kanske mest känd i Lynn Andersons version. Eller ska vi säga "hittills mest känd"? Johan hittar ett mycket avspänt och skönt rockigt sväng som det doftar "sommarhit" om redan nu.

Bland många andra pärlor kan nämnas Dorsey Burnettes "As Long As I Live", Willie Nelsons "Mr. Record Man" Rockpiles "As Lovers Do" och Harlan Howards "Sunday Morning Christian". I Joakim Arnells "Bottom Line" får Johan och Eva Eastwood chans att sträcka ut i en knäckande duett. Och då har vi inte ens nämnt upploppet med Arnells självbiografiska (sett ur Johans ögon, alltså) "Rock'n'Roll Heart" och den avslutande uppvisningen "JB:s Boogie".

Några synnerligen goda vänner och musiker har hjälpt till: Sven Zetterberg tar t ex det bitande gitarrsolot i titelspåret. Mer permanenta besökare i studion var den brittiske steelgitarr-maestron Gerry Hogan, Joakim Arnell (bas), Mats Forsberg (trummor), Jonas Göransson (gitarr), Eva Eastwood (kör) och Carina "Dottie" Lindquist (kör).

Tillsammans har de fått till en av vårens svängigaste plattor – "Reconsider Me" med Johan Blohm. Dra på "Rose Garden", så förstår du vad vi menar.