The Refreshments / Ridin' Along With The Refreshments

1. Forty Days, Forty Nights
2. Negative Nancy
3. Go Baby Bird
4. By Your Side
5. Cadillac Woman
6. Cool Is A Rule
7. She´s For Real
8. Rocket & Novelty
9. Old Hopes Brand New
10. Cherry Pop Flavored Lips
11. I Found Love
12. It´s My Own Business

 

Ridin' Along With The Refreshments - svensk rock'n'roll i toppform!

The Refreshments är tillbaka på vägarna igen; med ena ögat i backspegeln, full fart in i kurvan och huvuden som vänds. Inte att undra på. Åket har väl aldrig varit mer välputsat och motorn spinner bättre än någonsin.

Frågan är faktiskt om inte "Ridin' Along With The Refreshments" är den bästa given på mycket länge från Sveriges hårdast arbetande rock'n'roll-band. Och när vi säger hårdast arbetande skojar vi inte. Med över en halv miljon sålda skivor har The Refreshments kunna hänga upp tolv guld- och två platinaplattor på väggarna. Och räck upp handen alla band som har gjort mer än 3 350 spelningar de senaste 20 åren.

Men trots alla dessa år, framgångar och spelningar i varje liten del av Sverige, så känns det alltså som om The Refreshments modell 2011 låter hungrigare än någonsin – lika mopsigt rockiga som när de stolt deklamerade att de spelade "both rock and roll" på debutplattan för 16 år sedan. Fast med en helt annan tyngd och skicklighet.

Glöd i gitarrspelet
En del av förklaringen till denna nya gnista sitter i det tändstift som går under namnet Jonas Göransson och som i vintras presenterade sig på fem nyinspelade jullåtar. Nu får han chansen att visa upp hela registret – och det är brett.

- Jonas behärskar verkligen alla stilar som vi spelar. Blues, countrypicking, akustiskt balladplock på nylonsträngad gitarr, rockabilly och ren rock'n'roll – han har grävt ner sig i musiken och lärt sig allt från grunden. Jonas är helt enkelt samma typ av nörd som vi är, skrattar Refreshments sångare, basist och låtskrivare Joakim Arnell.

Bortsett från Jonas (som nu har varit fast medlem i ett och ett halvt år) är det inga större förändringar i Refreshmentslägret. Förutom Joakim och Jonas består bandet "som vanligt" av Micke Finell (sax/sång/gitarr), Mats Forsberg (trummor) och Johan "J.B" Blohm (piano/sång).

Varierade låtar
Som låtskrivare visar även Joakim Arnell upp sitt bredaste register. En pärla som sticker ut på plattan är den rått gungande bluesen "Cadillac Woman", där Arnell gapar rakt in i en överstyrd Green Bullet-mikrofon som har pluggats in i en Fender Bassman, medan Jonas skjuter iväg Johnny "Guitar" Watson-slingor från höften.

"Rocket & Novelty" är också ett prov på Refreshments förmåga att överraska både musikaliskt och textmässigt. Eller vem hade väntat sig en rocklåt om två snart 200 år gamla lok?

- Låtidén föddes när Mickey Jupp var på besök här en gång. Han är tokig i järnvägar och lokomotiv, så han ville komma till Järnvägsmuseet för att titta på "Novelty", som i början av 1800-talet slogs med engelska "Rocket" i en berömd tävling inför öppnandet av järnvägen mellan Manchester och Liverpool.

De inledande låtarna "Forty Days, Forty Nights" och "Negative Nancy" skrev Arnell efter att ha överdoserat lite lätt på några gamla plattor med Texas stoltheter Sir Douglas Quintet.

- Vi får ju ofta höra att vi har slagit en brygga mellan dansbands- och rockpubliken. Det gjorde Sir Douglas Quintet också. Deras texmex-rock hade ju ett sväng som gjorde att folk fick svårt att sitta still.

"Cool Is A Rule" är också en intressant låt. Den skumpar på med klassiskt Refreshments-sväng, men lyssna lite extra noga på den närmast dokumentära texten. Den bygger på alla klagomål som bandet fått på att boogiefantomen "JB" bara sitter där vid sitt piano och rullar ut sina makalösa boogiegångar, utan att med en min visa vad han känner. "Men kan han inte le nån enda gång?". Mjae. Tyvärr. Han är sån. "Cool is a rule".

En helt annan sida av bandet och Arnells låtskrivande kommer fram i den Everly Brothers-doftande balladen "By Your Side", vars ljuvt romantiska känsla också tangerar tidiga Beatles. Men inspirationen till låten kom faktiskt inte från de två legendariska bröderna Everly.

- Nej, när jag skrev "By Your Side" försökte jag skriva en lika oskuldsfull och närmast översöt ballad av det där slaget som Joey Spampinato i NRBQ brukar vara så mästerlig på, berättar Joakim.

Avslutande "It's My Own Business" är plattans enda cover, en rykande tolkning av Chuck Berrys snutiga "sköt dig själv och skit i andra"-förklaring från 1965. "If I go buy a Cadillac convertible coupe/And all I got at home to eat is just onion soup/It's my own business". Att få in "löksoppa" som rim till en Cadillac-cab - bättre blir inte rock'n'roll-lyrik om du frågar Refreshments. Och trycket bandet kokar upp i låten gjorde också placeringen som sista låt naturlig. Hur följer man upp en sådan urladdning?

Rock'n'Roll Summer!
Och på tal om urladdning: i våras fick bandet chansen att komma över till USA och SXSW-festivalen i Texas huvudstad Austin. Refreshments två spelningar på The Tap Room och klassiska Antone's hyllades som lysande exempel på levande retro-rock'n'roll av ett slag som inte är så vanligt där heller.

Här hemma är det snart dags för årets sommarturné, Rock'n'Roll Summer 2011 - den här gången med gästerna Dave Edmunds, Jerry Williams med band och Sven-Ingvars.
Missa det på egen risk.

/2/

Refresh your memory (detta har hänt):

- Bandet debuterade med "Both Rock'n'Roll" 1995 och följde upp med "Trouble Boys" 1997. Båda producerades av Rockpile-gitarristen Billy Bremner, som blev så såld på musiken att han flyttade till Sverige och blev fast medlem i några år.

- Liveplattan "A Pile Of Rock - Live" fångade en turné som kompband till Dave Edmunds och är en första klassens partyplatta som under 2002 släpptes även i USA.

- "Are You Ready" (1999) gav The Refreshments deras dittills största hit - "Miss You Miss Belinda" - som Barbados snabbt norpade, gjorde till en massiv hit på svenska och fick en Grammis för.

- "Musical Fun For Everyone" (2000) och "Real Songs On Real Instruments" (2001) var övertygande bevis för att inget är så tajt att det inte kan bli tajtare. Den sistnämnda innehåller bandets dittills största radiohit, "One Dance, One Rose, One Kiss". Den 20 spår starka samlingsplattan "Here We Are - Best Of The Refreshments" kom på hösten 2001.

- 2003 resulterade i två nya album – sjätte studioplattan "On The Rocks" och julgiganten "Rock 'n Roll X-mas". Har vi sagt att det blev guld för den förra och platina för den senare? Kanske, men det förtjänar att upprepas. Och att "Rock 'n Roll X-mas" toppade försäljningslistan i december 2003. The hits just keep on coming…

- 2004 kom sjunde studioplattan "Easy To Pick Up, Hard To Put Down", som under 2005 kammade hem ännu en guldskiva. Samma år solodebuterade Johan "JB" Blohm med kritikerrosade albumet "Reconsider Me". Under sommaren turnerade Refreshments med Smokie och Status Quo. Innan de var klara hade de bl a knäckt publikrekordet på Dalhalla. I december 2005 var det så dags för ännu en uppskattad "Rock 'n Roll X-mas"-turné tillsammans med Eva Eastwood och Geraint Watkins.

- Våren 2006 följer bandet upp det grammisnominerade och guldsäljande albumet "24-7" med en klubbturné samt en fullbokad sommarturné, varav ett tiotal spelningar tillsammans med Status Quo. Och på hösten summerar de 17 år som Sveriges hårdast arbetande rock'n'roll-band med mer än 3 000 spelningar under bältet. Samlingsplattan "It's Gotta Be Both Rock And Roll" sålde guld på bara några veckor under årets sista månader.

- I november och december 2007 är det åter dags för The Refreshments att värma upp helgstämningen genom att ge sig ut på julturnén "Rock 'n' Roll X-mas Show". Som vanligt har de celebert sällskap – eller vad sägs om countrypickingfenomenet Albert Lee, sångerskan/pianisten Linda Gail Lewis och Annie Marie Dolan (kör). Bandets andra julskiva "Christmas Spirits" innehåller 14 hårt rockande och bitterljuva julhälsningar som säljer guld.

- Under 2008 bestämmer sig bandet för att göra en renodlad coverplatta som en hyllning till sina musikaliska rötter – en platta där nästan varje låt har varit en miljonsäljare eller etta på Billboards Hot 100 eller R&B-lista.

"The Refreshments Jukebox – Refreshing Classics" säljer guld. Plattan innehåller 15 låtar, där välkända klassiker som Fats Domino's "The Fat Man" och Chuck Berry's "I'm Talking About You" ställs bredvid mer obskyra låtar som Little Bob & The Lollipops "I Got Loaded" och Danny Wolfe's "Pucker Paint". Skivan ges självklart ut på vinyl. Live-dvd:n "Refreshments Jukebox - Refreshing Hits & Classics" ges ut på hösten.

Årets "Rock'n'Roll X-mas"-turné gästas av blues/rock-stjärnorna Louise Hoffsten och Sven Zetterberg.

- 2009 fyller The Refreshments 20 år och kickar igång jubileumsåret med nya albumet "A Band's Gotta Do What A Band's Gotta Do", som blir ännu en listtoppare i Sverige. "Jag började tänka på tiden som hade gått sedan vi startade bandet hösten 1989 och texten blev en summering av vad vi gjort sedan dess", säger Arnell. På sommaren turnerar de åter med Status Quo och gästar Alan Jackson vid hans enda spelning i Sverige. Eva Eastwood och Gil Edwards är gästartister under årets upplaga av "Rock'n'Roll X-mas".

På hösten 2009 ges en samlingsbox med 8 cd ut och bandet firar med en jubileumskonsert på Centralcaféet i Gävle. Året därpå kommer "Christmas Wishes", med bandets bästa jullåtar plus fem nyskrivna julrockare.